NAV online adatszolgáltatás
 1. Gyakori kérdések
 2. NAV
 3. NAV online adatszolgáltatás

A NAV-tól igényelt adattörlő kódok feltöltése és automatikus felhasználása

Számlázási rendszerben készített számla esetén, a számlával kiadott adattörlő kód adatszolgáltatását a számlázási rendszernek kell végrehajtani, így nem kell külön adatot szolgáltatni ezekről. A Számlázz.hu ebben is segít Neked!

Az adattörlő alkalmazás a tartós adathordozó eszközök (például pendrive-ok, mobiltelefonok és laptopok) esetén teszi lehetővé a fogyasztó számára az eszközökön tárolt adatok visszavonhatatlan és biztonságos törlését a veglegestorles.hu oldalon.


A kereskedők számára, az adattörlő kódok 2022. december 15 óta elektronikus úton igényelhetőek a SORSZIG-nyomtatványon, az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA).
Bővebb információ található erről a NAV oldalán.

A kódokat CSV fájl formátumban biztosítja a hatóság, melyet már feltölthetsz a fiókodba, a számlázáskor pedig rendszerünk ebből a listából rendel adattörlő kódot a tétel megjegyzésébe. A számla elkészítésekor rendszerünk az adattörlő kódról is adatot szolgáltat a hatóság felé. Az adattörlő kód adasztolgáltatási szabályairól ide kattintva olvashatsz.

❓ Milyen szolgáltatáscsomaggal érhető el az adattörlő kód feltöltés?


Az adattörlő kódok feltöltését és automatikus felhasználását #start, #digital vagy #profi csomag használata esetén éred el. #free csomag használata mellett manuálisan adhatod meg a kódokat a számla tétel nevében vagy a tétel megjegyzésében. Erről külön bejegyzésben írunk.

👉 Az adattörlő kód feltöltésének és felhasználásának folyamata


 1. A Beállítások - Adattörlő kód menüpontban töltsd fel a NAV-tól kapott, adattörlő kódokat tartalmazó CSV-fájlt. Ehhez húzd a feltöltendő fájlt a kijelölt mezőbe, vagy tallózd a számítógépedről, majd kattints a “Kódok hozzáadása” gombra.
  a-nav-tol-igenyelt-adattorlo-kodok-feltoltese-es-felhasznalasa-01

 2. A feltöltést a “Kódok feltöltése” gombra kattintva tudod elindítani.
  a-nav-tol-igenyelt-adattorlo-kodok-feltoltese-es-felhasznalasa-02
 3. Ezután folyamatosan jelezzük, hogy hány kódot használtál már el, és még mennyi áll rendelkezésedre. Újabb kódokat bármikor tölthetsz fel, nem szükséges megvárnod, míg a feltöltött kódok elfogynak.
  a-nav-tol-igenyelt-adattorlo-kodok-feltoltese-es-felhasznalasa-03
 4. Bármikor lekérheted a rendszerben lévő -akár csak a felhasznált- adattörlő kódok listáját, meghatározott időszakra vonatkozóan is.
  a-nav-tol-igenyelt-adattorlo-kodok-feltoltese-es-felhasznalasa-04
 5. A Beállítások - Fiók beállításai - Számlázás beállítások menüpontban kapcsold be a  törlőkód használatát. 
  a-nav-tol-igenyelt-adattorlo-kodok-feltoltese-es-felhasznalasa-05

 6. A számla írásakor  tételsoronként szabályozhatod, hogy szeretnél-e adattörlő kódot megadni, illetve annak darabszámát is beállíthatod, ha egy tételsorban nem egy terméket szerepeltetsz:
  a-nav-tol-igenyelt-adattorlo-kodok-feltoltese-es-felhasznalasa-06

  Ha a feltöltött és felhasználható kódok száma nem elegendőek az aktuális számla készítéséhez, azt hibaüzenetben jelezzük.
  a-nav-tol-igenyelt-adattorlo-kodok-feltoltese-es-felhasznalasa-07

❓ Melyik számlaképen jelenik meg az adattörlő kód?

Jelenleg a Számlázz.hu ajánlott számlaképen jelenik meg a listából feltöltött adattörlő kód.

❓ Bármilyen számla esetében megtörténik az adattörlő kód adatszolgáltatása?

Az adattörlő kód adatszolgáltatása csak olyan bizonylat esetében történik meg, melyről a kódtól függetlenül is adatot kell szolgáltatni a hatóság rendszerébe. Rendszerünkben például a külföldi áfával készített számlák adatszolgáltatását nem végezzük el (pl. OSS-os számlák).

❓ Nyugtán megadott adattörlő kódról hogyan kell adatot szolgáltatni?

Az adattörlő kódot a nyugtatétel megjegyzésben vagy a nyugtatétel neve mezőben tudod megadni.

A Számlázz.hu rendszerében jelenleg csak olyan vállalkozások tudnak, kizárólag API-n keresztül (külső rendszerből) nyugtát kiállítani, akik nem pénztárgép használatra kötelezettek, így a nyugtákról nem megy automatikus adatszolgáltatás a NAV felé.
Ebből adódóan önállóan szükséges adatot szolgáltatni a kiadott adattörlő kódokról.
Az adattörlő kód adasztolgáltatási szabályairól ide kattintva olvashatsz.

Az adattörlő kód automatizált kitöltésére a feltöltött listából csak a Számla - Új számla menüpontban készített számla esetén van lehetőség.

Tömeges számlagenerálás, ismétlődő számlázás és Számla Agent használatával jelenleg nem érhető el az automatikus adattörlő kód kiosztás.