API interfész, Számla Agent

Adatszolgáltatás a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerébe

Számlázz.hu és NTAK integrációval rendelkező rendszerekkel egyszerűbb a dolgod!

Jogszabályi rendelkezések alapján minden hazai szálláshelyet, vendéglátó üzletet és turisztikai attrakciót – kizárólag elektronikusan – regisztrálni kell az NTAK rendszerébe.

A kötelező NTAK adatszolgáltatás a Kormány módosító rendelet alapján szakaszosan indult el

  • 2023. július 1-jétől azoknak a turisztikai vállalkozásoknak kell adatot szolgáltatniuk az NTAK-ba, amelyek vendéglátásból vagy jegyértékesítésből származó 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot.
  • 2024. január 1-jétől viszont már a 12-100 millió forint közötti nettó árbevétellel rendelkező vendéglátó üzleteknek és turisztikai attrakcióknak is kell kötelezően adatot szolgáltatniuk.

❗ Amiről a szolgáltatónak gondoskodnia szükséges az adatszolgáltatás megkezdéséig

  • el kell végezni a regisztrációt az NTAK rendszerébe, amelyről részletes információ az info.ntak.hu/regisztracio weboldalon olvasható,
  • gondoskodnia kell arról, hogy az adatszolgáltatás teljesítésére alkalmas rendszere legyen.

A turisztikai vállalkozások fenti kötelezettségüknek az általuk használt, NTAK által hitelesített vendéglátó vagy jegykezelő szoftverükön keresztül tehetnek eleget.

Léteznek olyan szoftverek, melyek képesek adatot szolgáltatni az NTAK rendszere felé, valamint Számlázz.hu integrációval is rendelkeznek, így az adatszolgáltatás és a számlázás is könnyedén kialakítható.

❓Melyek ezek a rendszerek?


felhőmatrac

A FelhőMatrac szálláshelykezelő rendszere segít a szobák foglalása körüli adminisztrációban, vendégadatok kezelésében, az NTAK adatszolgáltatásban és a számlázási folyamatokban is a Számlázz.hu-val.

previo

A Previo saját honlapba építhető, intelligens foglalórendszer, amely online érhető el, így nem igényel telepítést. Az NTAK felé az adatszolgáltatás automatikusan történik a rendszerben, míg a Számlázz.hu integrációval a foglalásokhoz készülő számlák kiállításában nyújt támogatást. 

 

cooltix


A Cooltix rendszerével rendezvényszervezés és jegyértékesítés kapcsán is lehetőség van már automatikus NTAK adatszolgáltatásra, valamint Számlázz.hu integrációval tudod könnyíteni a napi munkavégzésedet.

 

Olvasd el kapcsolódó blog cikkünket is a témában:
A turiz-mumus: NTAK adatszolgáltatás – már erre sem lesz gondod!

A Számlázz.hu-val történő automatikus számlázáshoz a Számla Agent szolgáltatás használatára kerül sor, melyről ide kattintva írunk részletesen.

Amennyiben az NTAK adatszolgáltatással kapcsolatban lenne technikai kérdésed javasoljuk, hogy keresd az adatszolgáltatást végző szoftver ügyfélszolgálatát.


integracio_banner_1200x314