Keret- és adófigyelő egyéni vállalkozásoknak
  1. Gyakori kérdések
  2. Integrációk / API
  3. Keret- és adófigyelő egyéni vállalkozásoknak

Az autokata és autokassza együttes használata

Automatikus kifizetettség-nyilvántartás és katás adminisztrációs terhek csökkentése az auto-szolgáltatásokkal

Az autokata rendszer elérhetősége 2023.03.31. után megszűnik, és 2022.08.31. óta is már csak a záróbevallás-varázsló szolgáltatás használható teljeskörűen benne, a többi funkció nem működik megfelelően. Erről megújult ÁSZF-ünk 2. mellékletének 5. és 9. fejezetében olvashatsz részletesen.

Amennyiben alanyi adómentes, új katás egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, akkor a Kata-figyelővel követheted alanyi adómentes- és kata kereteidet számlázási fiókodban, emellett teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk!
A Kata-figyelő beállításairól ide kattintva olvashatsz.

Figyelem! 2022. szeptember 1-jétől jelentősen módosult a kata! 

A július 12-én elfogadott "új" kata adótörvény szerint a kata adó alanya kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet, valamint megszűnik az adóalanyiság, ha 2022. augusztus 31. után nem magánszemélytől érkezik bevétel. 

A változásokat tudástárunk cikkében foglaltuk össze. 

Kata adózású vállalkozások esetében a számlakifizetettség kezelése jelentős szerepet játszik a rendelkezésre álló keret megfelelő kiszámolásában, és az adminisztrációs feladatok kezelésében. A kiegyenlítés időpontját pontosan kell megadni a számláknál, ehhez pedig a bizonylatokat össze kell vetni a banki információkkal.

Ha átutalásos számlát állítasz ki, és bekapcsolod az autokasszát, akkor a banki tranzakciók alapján a kimenő számláidat automatikusan kifizetettre állítjuk, vagy ha díjbekérőt állítottál ki, és beérkezett az utalás, akkor automatikusan elkészítjük a hozzá tartozó számlát, és ahhoz párosítjuk a tranzakciót.

Ha autokatát is használsz a fizetettségi és számlaadatok alapján a rendszer automatikusan frissíti a bevételi nyilvántartásodat, a kata keretedet és az alanyi adómentes keretedet. 

Ide kattintva blogcikkünkben olvashatsz bővebb információt a két auto-szolgáltatás együttes működéséről.