Keret- és adófigyelő egyéni vállalkozásoknak
  1. Gyakori kérdések
  2. Integrációk / API
  3. Keret- és adófigyelő egyéni vállalkozásoknak

Ha autokatát használok, nem kell könyvelő nekem?

Az autokata rendszer elérhetősége 2023.03.31. után megszűnik, és 2022.08.31. óta is már csak a záróbevallás-varázsló szolgáltatás használható teljeskörűen benne, a többi funkció nem működik megfelelően. Erről megújult ÁSZF-ünk 2. mellékletének 5. és 9. fejezetében olvashatsz részletesen.

Amennyiben alanyi adómentes, új katás egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, akkor a Kata-figyelővel követheted alanyi adómentes- és kata kereteidet számlázási fiókodban, emellett teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk!
A Kata-figyelő és beállításairól ide kattintva olvashatsz.

Figyelem! 2022. szeptember 1-jétől jelentősen módosult a kata!

A július 12-én elfogadott "új" kata adótörvény szerint a kata adó alanya kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet, valamint megszűnik az adóalanyiság, ha 2022. augusztus 31. után nem magánszemélytől érkezik bevétel. 

A változásokat tudástárunk cikkében foglaltuk össze. 


Az autokata azokat az adminisztrációs feladatokat végzi el helyetted és könyvelőd helyett, amelyeket automatikusan is el lehet végezni a Számlázz.hu-ban rendelkezésre álló adatok alapján (pl. kata bevallás, bevételi nyilvántartás vezetése, kata keret pontos nyilvántartása). Ezek olyan feladatok, amelyek miatt nem szükséges könyvelőhöz fordulnod. 

Fontos tudni, hogy az autokata ügyfeleként az ügyfélszolgálathoz bármikor fordulhatsz, ha vállalkozásoddal vagy adózással kapcsolatos kérdésed van.

Amennyiben vállalkozásod olyan ponthoz ér, hogy szükséged lesz könyvelőre, az autokata szólni fog, hogy keress fel egy szakembert! A könyvelők szakértelme, támogatása, tanácsai továbbra is nélkülözhetetlenek a katás vállalkozók számára is. Az autokata azonban a könyvelők és a vállalkozók életét is megkönnyítheti, amennyiben az automatizálható folyamatokat robotokra bízzák.

Ha kíváncsi vagy, könyvelőként hogyan használhatod az autokatát, kattints ide