Számlakészítés

Előlegszámla és végszámla kiállítása

Hogyan kell előlegszámlát és végszámlát kiállítani?

Előlegszámlát abban az esetben állíts ki, ha a gazdasági esemény (vásárlás) bekövetkeztét megelőzően szeretnéd leendő vevődtől elkérni a vételár egy részét (vagy a teljes vételárat).

Fontos! A Számlázz.hu rendszerében egy előlegszámlához egy végszámla tartozhat. Az előlegszámlából résszámla nem állítható ki, majd ezek összegzésére egy végszámlában nincs lehetőség.


Például ha a vevőd egy olyan, 100 000 Ft értékű hűtőszekrényt rendel meg a webáruházadban, amelyet te nem tartasz raktáron, hanem azt be kell szerezned vevőd részére. Ebben az esetben elkérheted vevődtől előre a vételár egy részét (pl. 60 000 Ft-ot). Erről az összegről előlegszámlát készítesz, melyet vevőd kifizet neked.

Ebből az összegből részfinanszírozod a termék beszerzését, majd a termékkel együtt küldöd el vevőd részére a végszámlát. A fenti példánál maradva a végszámla negatív előjellel tartalmazza az előlegszámlán szereplő összeget (-60 000 Ft), és pozitív előjellel tartalmazza a teljes vételárat (100 000 Ft). Ilyen módon a végszámla összege a vevő által fizetendő 40 000 Ft lesz.

elolegszamla-vegszamla-kiallitasa-2

Ha a korábban kibocsátott előlegszámlához kapcsolódóan szeretnél végszámlát kiállítani, akkor a számlalista képernyőn nyisd le adott számla sorára kattintva a műveleti panelt, majd kattints a „Végszámla” menüpontra. Végszámla szerkesztésekor az előlegszámlán szereplő összeg (fenti példában 60 000 Ft) automatikusan megjelenik negatív előjellel. A termék teljes vételárát (pozitív előjellel) neked kell rögzítened a számlán (100 000 Ft).

elolegszamla-vegszamla-kiallitasa-3

Amennyiben mégis több előlegszámlát állítottál ki egy gazdasági eseményhez, erre vonatkozóan másik bejegyzésünkben írunk. Részletekért kattints ide!