Számlák kifizetettségének kezelése

Helytelen kata keret számolás a fiókban

Hol a hiba? Mit tudok tenni, hogy jól számoljon a rendszer?

FIGYELEM!

A számlázási fiókod Vezérlőpultján a kata és alanyi adómentes keretek követésére a #start előfizetéstől, külön díj ellenében elérhető Keret- és adófigyelővel van lehetőség.

A Kata-figyelő használatával és beállításával kapcsolatban ide kattintva olvashatsz.

 

Vezérlőpulton mindig az aktuális évben rendelkezésre álló kata keretet láthatod. Ha úgy gondolod, hogy a maradék kata keret kiszámítása helytelen, ellenőrizd a következőket:

1. A vevőid által kiegyenlített számlák kifizetettségét adminisztráltad-e fiókodban?

A kata keret kiszámításánál csak azokat a számlákat vesszük figyelembe, amelyeket a fiókban kifizetettre jelöltél. Ennek oka a pénzforgalmi szemlélet: a kata hatálya alatt kibocsátott számlákat abban az évben kell figyelembe venni, amikor a számla kiegyenlítése megtörtént. Ha a számla kiegyenlítése nem történt meg (vagy azt nem adminisztráltad a Számlázz.hu-s fiókodban), akkor az a számla nem terheli egyik év kata keretét sem. Amennyiben a számládat részben fizette ki az ügyfeled, és ezt rögzíted a Számlázz.hu-ban, akkor a rendszer az első kifizetés időpontjában a számla teljes összegével csökkenteni fogja a kata keretedet. 

2. A számlához rögzített kifizetettségi adat megfelel a valóságnak?

Ha a számla valós kifizetésének éve eltér a kiegyenlítés rögzítésének dátumától, akkor a kata számítás valótlan adatokat mutathat. Példa:

  • A számla kibocsátása szeptemberben történt.
  • A számlát szeptemberben ki is fizették.
  • A számla kifizetettségének adminisztrálása a Számlázz.hu fiókban csak következő év januárjában történt meg olyan módon, hogy kifizetési dátumnak január lett megadva.

Ebben az esetben a kata keret hibásan jelenik meg, hiszen a szeptemberi számlát a januári év keretéhez lesz hozzászámolva. Nagyon fontos tehát, hogy a számlák kifizetettségének dátumát precízen vezesd a fiókban.

3. Deviza alapú számlák esetén megadtál devizaárfolyamot?

A deviza alapú számlákat a kata keret kalkulálásakor csak akkor veszi figyelembe a rendszer, ha a devizaárfolyam rendelkezésre áll.

 

Tipp: Amennyiben több számlát szeretnél egy mozdulattal kiegyenlítettre állítani, akkor a számlakereső képernyőn kijelölve őket, a csoportos műveletek között kiválaszthatod a „Számlák kiegyenlítése” funkciót. Ne felejtsd beállítani a „500 bizonylat egyszerre” opciót. Nagyon fontos azonban, hogy a kiegyenlítés dátuma arra az évre essen, amikor a számlát valóban kiegyenlítették.