Számlák kifizetettségének kezelése

Helytelen kata keret számolás a fiókban

Hol a hiba? Mit tudok tenni, hogy jól számoljon a rendszer?

Figyelem! 2022. szeptember 1-jétől jelentősen módosul a kata! 

A július 12-én elfogadott "új" kata adótörvény szerint a kata adó alanya kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet, valamint megszűnik az adóalanyiság, ha 2022. augusztus 31. után nem magánszemélytől érkezik bevétel. 

A változásokat tudástárunk cikkében foglaltuk össze. 


Vezérlőpulton mindig az aktuális évben rendelkezésre álló kata keretet láthatod. Ha úgy gondolod, hogy a maradék kata keret kiszámítása helytelen, ellenőrizd a következőket:

1. A vevőid által kiegyenlített számlák kifizetettségét adminisztráltad-e fiókodban?

A kata keret kiszámításánál a Számlázz.hu csak azokat a számlákat veszi figyelembe, amelyeket a fiókban kifizetettre jelöltél. Ennek oka a pénzforgalmi szemlélet: a kata hatálya alatt kibocsátott számlákat abban az évben kell figyelembe venni, amikor a számla kiegyenlítése megtörtént. Ha a számla kiegyenlítése nem történt meg (vagy azt nem adminisztráltad a Számlázz.hu-s fiókodban), akkor az a számla nem terheli egyik év kata keretét sem. Amennyiben a számládat részben fizette ki az ügyfeled, és ezt rögzíted a Számlázz.hu-ban, akkor a rendszer az első kifizetés időpontjában a számla teljes összegével csökkenteni fogja a kata keretedet. 

2. A számlához rögzített kifizetettségi adat megfelel a valóságnak?

Ha a számla valós kifizetésének éve eltér a kiegyenlítés rögzítésének dátumától, akkor a kata számítás valótlan adatokat mutathat. Példa:

  • A számla kibocsátása szeptemberben történt.
  • A számlát szeptemberben ki is fizették.
  • A számla kifizetettségének adminisztrálása a Számlázz.hu fiókban csak következő év januárjában történt meg olyan módon, hogy kifizetési dátumnak január lett megadva.

Ebben az esetben a rendszer a kata keretet rosszul fogja kiszámolni, hiszen a szeptemberi számlát a januári év keretéhez számolja hozzá. Nagyon fontos tehát, hogy a számlák kifizetettségének dátumát precízen vezesd a fiókban.

3. Deviza alapú számlák esetén megadtál devizaárfolyamot?

A deviza alapú számlákat a kata keret kalkulálásakor csak akkor veszi figyelembe a rendszer, ha a devizaárfolyam rendelkezésre áll.

Fontos tudni, hogy amennyiben év közben indítod a vállalkozásodat, év közben regisztrálsz a Számlázz.hu-ba, vagy szünetelteted a vállalkozásodat, akkor ezeket az alap keretkijelző nem veszi figyelembe. Tehát ha ezek közül valamelyik kategóriába beleesel, vagy másik számlázóval is számlázol, akkor Neked ez a keretkijelzés nem lesz elég, viszont tökéletes lesz számodra az autokata! További részleteket a kata és alanyi adómentes keretek számításáról itt olvashatsz.

Tipp: A kata keretről informáló sor jobb oldalán a Részletek fölé húzva az egérmutatót további tájékoztató adatokat mutatunk meg.

Tipp: Amennyiben több számlát szeretnél egy mozdulattal kiegyenlítettre állítani, akkor a számlakereső képernyőn kijelölve őket, a csoportos műveletek között kiválaszthatod a „Számlák kiegyenlítése” funkciót. Ne felejtsd beállítani a „500 bizonylat egyszerre” opciót. Nagyon fontos azonban, hogy a kiegyenlítés dátuma arra az évre essen, amikor a számlát valóban kiegyenlítették.

Számlázz.hu kata keret kijelzés esetén a rész kifizetett számlát is teljes összeggel számoljuk bele a keretbe. Amennyiben  autokata szolgáltatásunkat is igénybe veszed, akkor ez az eset nem áll fenn, tehát ekkor a ténylegesen fizetett összeggel módosul a katakeret.