Számlakészítés

Számla összeg kerekítés

A Számlázz.hu-ban tételenkénti kerekítést alkalmazunk számlázáskor.

Jogszabály nem határozza meg konkrétan a kerekítés szabályait -és kizáró ok sincs a jogszabályban-, ezért a Számlázz.hu fejlesztése során úgy határoztunk, hogy a kerekítést tételenként végezzük el, nem pedig a számla végösszegénél. 

Ennek eléréséhez rendszerünk a számlán szereplő tételek értékeit (nettó érték, áfa érték és bruttó érték) egész Ft értékre kerekíti, amit életszerűbbnek gondolunk a fillérek megjelenítésénél.

Ez azt jelenti, hogy a kerekítést a Számlázz.hu számla tételenként hajtja végre, majd az így kerekített számla tétel értékeket adja össze: ebből áll elő a számla teljes nettó értéke, a számla teljes áfa értéke, és a számla teljes bruttó értéke.

Nettó alapú számlázás

A számlatétel nettó egységára és a megadott mennyiségi egység is lehet tört szám. Ez azt jelenti, hogy egy számlatételen szerepelhet 1,5 kg alma olyan módon, hogy az egységár (tehát 1 kg alma ára) 99 Ft 50 fillér.

A Számlázz.hu a tétel nettó egységárából (99,5 Ft) és a mennyiségből (1,5 kg) kiszámolja a tétel nettó értékét. Ez ebben az esetben 1,5 x 99,5 = 149,25 Ft. Ezt az értéket a rendszer automatikusan kerekíti, tehát a számla tétel nettó értéke 149 Ft lesz.

Ebből a kerekített nettó értékből (149 Ft) az áfakulcs (pl. 27 százalék) kalkulálódik a tétel áfa értéke. Ez ebben az esetben ez 40,23 Ft, amit a jogszabályoknak megfelelően egész számmá kerekítünk: 40 Ft.

Ezek után a számla tétel bruttó értéke fenti két szám összegeként adódik: 149 Ft + 40 Ft = 189 Ft.

A számla teljes nettó, ÁFA és bruttó értékei pedig az egyes számla tételek kerekített értékeinek összegeként szintén egész számként adódnak.

Bruttó alapú számlázás

Bruttó érték szerinti számlázás során a számla tétel (áru) bruttó egységárát adjuk meg. Az ehhez tartozó áfakulcs alapján a Számlázz.hu kalkulálja a tételhez tartozó áfa értéket, majd egy (nem feltétlenül egész) nettó egységárat.

A számlatétel mennyiséggel felszorzott értékek ezt követően értelemszerűen adódnak.