Számlakészítés

Idegenforgalmi adó (IFA) feltüntetése a számlán

Az idegenforgalmi adóról nem szükséges számlát adni, csak egyéb számviteli bizonylatot (például: bevételi pénztárbizonylatot). A Számlázz.hu-val nincs szükség a pénztárbizonylat kiállítására sem!

Szállásadóként az idegenforgalmi adó (IFA) nem számít bele a vállalkozás bevételébe, ezért nem kötelező arról számlát kiállítani. Elszámolni azonban szükséges vele, ezért egyéb számviteli bizonylattal, például bevételi pénztárbizonylattal tudod igazolni annak átvételét. 
Sokan mégis a számla kiállítását választják, azonban jó ha tudod, hogy az IFA számlázásánál mire kell figyelni.

A NAV által tett javaslatok alapján megoldást jelent, ha

  • a szálláshely-szolgáltatás ellenértékéről és az idegenforgalmi adóról külön számlákat készítesz.
    Fontos! Az IFA-t tartalmazó számlán TAHK áfakulcsot használj, így a számlán automatikusan megjelenik az Áfa tv. tárgyi hatályán kívül felirat, hiszen ebben az esetben ez a jelölés elengedhetetlen.
    Az áfakörbe tartozó és az alanyi adómentes szálláshely-szolgáltatók is alkalmazhatják ezt a megoldást. Utóbbira nézve a TAHK áfakulcs miatt az AAM keret nem csökken.
  • Vagy a szálláshely-szolgáltatás ellenértékéről készíts számlát úgy, hogy annak megjegyzésében tünteted fel, hogy pénzügyileg rendezendő még “X” Ft idegenforgalmi adó, illetve azt, hogy az Áfa tv. tárgyi hatályán kívüli ügyletnek minősül. Ennek a megoldásnak a használatával további bizonylat kiállítására nincs szükség ahhoz, hogy el tudj számolni az IFA összegével. Ez utóbbi megoldás a katás vállalkozások számára az első pontban leírtakhoz képest még kényelmesebb, de az áfakörös és alanyi adómentes vállalkozások is alkalmazhatják.

Az IFA számla megjegyzésben történő feltüntetésével sem az AAM keret, sem a KATA keret nem csökken az idegenforgalmi adó összegével.  Ha alanyi mentes egyéni vállalkozóként igénybe veszed az alanyi adómentes-, átalányadó-, és kata keret figyelő szolgáltatást, akkor kereteidet pontosan fogod látni fiókodban. Részletekért kattints ide!