Keret- és adófigyelő egyéni vállalkozásoknak
  1. Gyakori kérdések
  2. Integrációk / API
  3. Keret- és adófigyelő egyéni vállalkozásoknak

IPA-varázsló egyéni vállalkozóknak

Átalányadózó és katás egyéni vállalkozóként is kötelezettségeid között szerepelhet az iparűzési adóbevallás, melynek idei határideje 2023. május 31. 

A 2022. szeptember 1. és 2022. december 31. közötti időszakról kell iparűzési adóbevallást benyújtanod, ha:

  • a régi katás időszakod alatt tételes (fix) IPA-s voltál, majd 2022.09.01-től áttértél átalányadózásra, vagy  
  • 2022-ben végig katás voltál, de az új katás időszakod alatt elfelejtettél bejelentkezni a tételes (fix) IPA alá, és a régi katás időszakod alatt tételes ipás voltál.

A 2022 január 1. és 2022 december 31. közötti időszakról kell iparűzési adóbevallást benyújtanod, amennyiben:

  • 2022.09.01-től áttértél átalányadózásra, és a régi kata alatt NEM a tételes (fix) ipa alá tartoztál, vagy
  • 2022-ben végig katás voltál, de NEM jelentkeztél be egyik időszakod alatt sem a tételes (fix) ipa alá, vagy
  • a 2022-es évben végig átalányadózó voltál vagy a VSZJA alá tartoztál.

👉 A fenti esetek nagy részére készült kitöltési útmutató, a cikkekért kattints ide!

💫 IPA-varázsló 

A QUiCK csapata rengeteget dolgozott azon, hogy digitális eszközökkel segítse az iparűzési adóval (IPA) kapcsolatos teendőid elvégzését. Készítettek egy IPA-varázslótamely ugyan nem a QUiCK-ben került megvalósításra, hanem egy külső rendszerben, de ingyenesen használható.

Az IPA-varázsló a megadott bevételi és egyéb adatok alapján elkészíti a bevallás adatait tartalmazó XML fájlt, amelyet betölthetsz az ÁNYK-ba, majd beküldhetsz Ügyfélkapun keresztül.

Fontos! Az IPA-varázsló bizonyos eseteket nem kezel (ilyen például a szüneteltetés), de ilyenkor a QUiCK szakértői személyre szabott segítséget nyújtanak a Keret-és adófigyelő előfizetéssel rendelkező ügyfelek számára.

📘 Az IPA-varázslóról itt olvashatsz részletesen.

👩‍🏫 Szakértői támogatás a Keret- és adófigyelő előfizetői részére

Habár az IPA-varázsló jelenleg ingyenes, a Keret-és adófigyelő előfizetői számára további támogatás is elérhető. Kérdés vagy elakadás esetén közvetlenül egyeztethetnek a QUiCK szakértőivel (könyvelők, adótanácsadók) és láthatják az ipával kapcsolatos teendő-kártyát a QUiCK fiókjukban. 

Ha nálad éppen olyan eset áll fenn, amit nem kezel az IPA-varázsló, Keret-és adófigyelő előfizetőként személyre szabott szakértői segítségre számíthatsz!

Az IPA-bevalláson túl számos funkcióval segíti vállalkozásod adminisztrációját és adóügyeit a Keret-és adófigyelő, melyekről részletesen itt olvashatsz

👉 A Keret- és adófigyelő használatához Számlázz.hu #start#digital vagy #profi csomagra van szükség, az előfizetést pedig Számlázz.hu fiókod vezérlőpultján, a Keret- és adófigyelő információs ablakán keresztül indíthatod el a legegyszerűbben.

👉 Az előfizetési folyamat menetét lépésről lépésre bemutató cikkünket itt találod.  

 

integracio_banner_1200x314