Keret- és adófigyelő egyéni vállalkozásoknak
  1. Gyakori kérdések
  2. Integrációk / API
  3. Keret- és adófigyelő egyéni vállalkozásoknak

Iparűzési adóról (IPA) katásoknak

A vállalkozás székhelye/telephelye szerinti településen helyi iparűzési adót (IPA/HIPA) kell fizetned, ha az adott önkormányzat szed ilyet.

Az autokata rendszer elérhetősége 2023.03.31. után megszűnik, és 2022.08.31. óta is már csak a záróbevallás-varázsló szolgáltatás használható teljeskörűen benne, a többi funkció nem működik megfelelően. Erről megújult ÁSZF-ünk 2. mellékletének 5. és 9. fejezetében olvashatsz részletesen.
Amennyiben alanyi adómentes, új katás egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, akkor a Kata-figyelővel követheted alanyi adómentes- és kata kereteidet számlázási fiókodban, emellett teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk!
A Kata-figyelő beállításairól ide kattintva olvashatsz.

Figyelem! 2022. szeptember 1-jétől jelentősen módosult a kata!

A július 12-én elfogadott "új" kata adótörvény szerint a kata adó alanya kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet, valamint megszűnik az adóalanyiság, ha 2022. augusztus 31. után nem magánszemélytől érkezik bevétel. 

A változásokat tudástárunk cikkében foglaltuk össze. 


A Számlázz.hu-val szoros integrációban működő autokata rendszer és szakértő ügyfélszolgálata az IPA-ra vonatkozóan is támogatást nyújt katás felhasználóinknak.

Részletes információt találsz arról, hogy tételes vagy normál IPA adómegállapítást válassz katás vállalkozásod számára, és az aktuális változásokról és kedvezményekről is hírt kapsz. Az erre vonatkozó legfrissebb információkért kattints ide.

Ezen felül az IPA fizetésre vonatkozó teendőkről személyre szabott tájékoztatást kapsz a programon belül az esedékesség előtt, így a befizetés határidejéről sem késel le.

Az iparűzési adóról szóló bejegyzéseket az autokata tudáscentrumban találod meg.