Keret- és adófigyelő egyéni vállalkozásoknak
  1. Gyakori kérdések
  2. Integrációk / API
  3. Keret- és adófigyelő egyéni vállalkozásoknak

Hogyan tudom szüneteltetni katás egyéni vállalkozásomat?

Tudom, hogy egy ideig biztosan nem fogok számlát kiállítani katás vállalkozóként. Hogyan tudom szüneteltetni a katát?

Az autokata rendszer elérhetősége 2023.03.31. után megszűnik, és 2022.08.31. óta is már csak a záróbevallás-varázsló szolgáltatás használható teljeskörűen benne, a többi funkció nem működik megfelelően. Erről megújult ÁSZF-ünk 2. mellékletének 5. és 9. fejezetében olvashatsz részletesen.

Amennyiben alanyi adómentes, új katás egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, akkor a Kata-figyelővel követheted alanyi adómentes- és kata kereteidet számlázási fiókodban, emellett teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk!
A Kata-figyelő és beállításairól ide kattintva olvashatsz.

Figyelem! 2022. szeptember 1-jétől jelentősen módosult a kata!

A július 12-én elfogadott "új" kata adótörvény szerint a kata adó alanya kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet, valamint megszűnik az adóalanyiság, ha 2022. augusztus 31. után nem magánszemélytől érkezik bevétel. 

A változásokat tudástárunk cikkében foglaltuk össze. 


Ha nehéz helyzetbe kerültél, vagy valamilyen oknál fogva tudod, hogy a következő időszakban biztosan nem fogsz számlát kiállítani, akkor megoldás lehet számodra a katás vállalkozásod szüneteltetése, ebben az esetben ugyanis nem szükséges kata adót fizetned, illetve az adott időszakra vonatkozó iparűzési adó is megspórolható.

Milyen információkat érdemes tudnod a szüneteltetésről?

  • A szüneteltetés minimális időtartama 1 hónap, maximuma 2 év.
  • A vállalkozás szüneteltetése a következő naptól él (tehát nem azon a napon, amikor elindítod).
  • Arra hónapra, amikor elkezdted a szünetet még a kata adót meg kell fizetned.
  • Ahhoz, hogy az adóhatóság a kata adót se írja elő, néhány teendőt végig kell csinálnod, ezek nem feltétlenül hosszúak vagy bonyolultak, de időben elválnak egymástól. Erről részleteket az autokata Tudáscentrumában találsz.
  • Fontos! A szüneteltetés ideje alatt nem vagy biztosított, így a szüneteltetés ideje alatt (amennyiben nincs egyéb biztosítással járó jogviszonyod) havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetned.
  • Egyéni vállalkozóként nem vagy kata bevallás benyújtására kötelezett, ha az adóév minden napján szüneteltetted a vállalkozást.

A szüneteltetést az autokatával is elindíthatod, mindenben segítünk!