Keret- és adófigyelő egyéni vállalkozásoknak
  1. Gyakori kérdések
  2. Integrációk / API
  3. Keret- és adófigyelő egyéni vállalkozásoknak

Kik használhatják az autokatát?

Csak katás vállalkozók használhatják az autokatát?

Az autokata rendszer elérhetősége 2023.03.31. után megszűnik, és 2022.08.31. óta is már csak a záróbevallás-varázsló szolgáltatás használható teljeskörűen benne, a többi funkció nem működik megfelelően. Erről megújult ÁSZF-ünk 2. mellékletének 5. és 9. fejezetében olvashatsz részletesen.

Amennyiben alanyi adómentes, új katás egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, akkor a Kata-figyelővel követheted alanyi adómentes- és kata kereteidet számlázási fiókodban, emellett teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk!
A Kata-figyelő és beállításairól ide kattintva olvashatsz.

Figyelem! 2022. szeptember 1-jétől jelentősen módosult a kata!

A július 12-én elfogadott "új" kata adótörvény szerint a kata adó alanya kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet, valamint megszűnik az adóalanyiság, ha 2022. augusztus 31. után nem magánszemélytől érkezik bevétel. 

A változásokat tudástárunk cikkében foglaltuk össze. 


Az automatizált könyvelési támogatást kifejezetten a katás vállalkozók számára fejlesztettük és fejlesztjük tovább. Minden katás számára hasznos lehet az autokata, függetlenül attól, hogy mennyi számlát állít ki havonta/évente. Részleteket itt találsz az autokatáról. 

Az autokata már az EU-s adószámmal és külföldi számlakapcsolatokkal rendelkező vállalkozók esetében is használható. 

Alanyi adómentes keretszámítás: az összes Számlázz.hu-ban található áfakulcs tekintetében ellenőrizzük, hogy az adott ügylet beleszámít-e az aam keretbe (külföldi ügyleteket is beleértve). Az autokata 2021-től számlatételenként megvizsgálja az áfakulcsokhoz tartozó tételt és ez alapján számítja, vagy éppen nem számítja bele az aam keretbe. 

Fontos! Csak akkor működik pontosan az alanyi adómentes keretszámítás, ha számlázáskor az áfakulcsokat helyesen használod. Az áfakulcsokról részletesen itt olvashatsz

Figyelem! Jó, ha tudod, hogy az autokata az esetleges külföldi ügyletekkel kapcsolatos áfabevallást, az A60-as összesítő jelentést jelenleg nem tudja elkészíteni

További részletek az autokata Tudáscentrum cikkében.

VISSZA