Számlakészítés

Kiterjesztett gyártói felelősségi (EPR) záradékok feltüntetése a számlán

Amennyiben kiterjesztett gyártói felelősséggel kapcsolatos információt szükséges feltüntetned a számlán, két lehetőséget tudunk javasolni: a számlamegjegyzés, illetve a tételmegjegyzés rovatok használatát. 

Ezek használatáról bővebben itt írtunk » 

Az EPR-köteles körforgásos termékáramok a következők:

 • csomagolások
 • egyszer használatos és egyéb műanyag termékek
 • elektromos és elektronikus berendezések
 • elemek és akkumulátorok
 • gépjárművek
 • gumiabroncsok
 • irodai papír
 • reklámhordozó papír
 • sütőolaj és –zsír
 • textiltermékek
 • bútorok fából

A kiterjesztett gyártói felelősség-záradékolási esetköröket alább röviden összefoglaltuk neked.

1. Általános eset

Ebben az esetben nem terheled át az EPR díjat a vevődre, illetve mentességet sem alkalmazol, így a számlán elegendő az alapértelmezett záradékot feltüntetned. Ebben az esetben is javasoljuk a körforgásos termékek és azonosító kódszámaik feltüntetését a számlán.

Mit kell tenned?

A számlamegjegyzésben vagy a tételmegjegyzésben - kiskereskedelmi értékesítések kivételével - az alábbi záradékszöveget kell feltüntetned EPR köteles termék értékesítésekor.

„A kiterjesztett gyártói felelősségi díj megfizetése az eladót terheli.”

Fontos, hogy a vevőd kérheti, hogy a fenti záradék helyett az alábbi mondatot tüntesd fel a számládon:

„A kiterjesztett gyártói felelősségi díj megfizetésre kerül.”

Kiskereskedelmi értékesítés esetén a fenti számla-záradékolási kötelezettségek egyike sem merül fel.

Hogy tudod megcsinálni a Számlázz.hu-ban?

👉 Számla megjegyzés: A fenti szövegeket feltüntetheted számlamegjegyzésként - kiegészítve a megfelelő információkkal.

📝 Példa számlaképért kattints ide!

👉 Számlatétel-megjegyzés: A tételmegjegyzés mezőben is megadható a szükséges információ, így egyértelműbben látható, hogy a kiterjesztett gyártói felelősség melyik tételhez kapcsolódik.

📝 Példa számlaképért kattints ide!


2. Vevőnyilatkozaton alapuló mentesség

Nem kell a kiterjesztett gyártói felelősségi díjat megfizetned, ha a vevőd nyilatkozik arról, hogy (1) a megvásárolt körforgásos termék legalább hatvan százalékát önállóan vagy más termék alkotórészeként, tartozékaként igazoltan külföldre szállítja, vagy (2) a megvásárolt sütőolajat más termék előállításához közvetlen alapanyagként használja fel, amelynek során a sütőolaj a technológiai eljárás szerint beépül az előállított termékbe. Mindkét típusú nyilatkozat 3 évre tehető meg, meghatározott adattartalommal.


Mit kell tenned?

A számlán a nyilatkozat iktatási számának megjelölésével a következő szöveget kell feltüntetned, ha adott időszakra vonatkozó vevőnyilatkozat alapján nem kerül sor a kiterjesztett gyártói felelősségi díj megfizetésére:

A kiterjesztett gyártói felelősségi díj a vevő …… iktatószámú nyilatkozata alapján nem került megfizetésre.”

Az egyétrelműség kedvéért javasoljuk annak feltüntetését is, hogy a záradék melyik számlatétel(ek)re vonatkozik.

Hogy tudod megcsinálni a Számlázz.hu-ban?

👉 Számla megjegyzés: A fenti szöveget feltüntetheted számlamegjegyzésként - kiegészítve a megfelelő információkkal.

📝 Példa számlaképért kattints ide!

👉 Számla tételmegjegyzés: A tételmegjegyzés mezőben is megadható a szükséges információ, így egyértelműbben látható, hogy a záradék melyik tételhez kapcsolódik.

📝 Példa számlaképért kattints ide!


3. Átvállalás

A környezetvédelmi termékdíjhoz hasonlóan a kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettség is átvállalható szerződés alapján az eladótól, viszont a termékdíjnál jóval szűkebb körben. Egyfelől a gépjármű termékáramba tartozó körforgásos termék gyártója vállalhatja át a termék tartozékának vagy alkotórészének minősülő elektromos, elektronikus berendezés, elem és akkumulátor, valamint gumiabroncs gyártójától a kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettséget. Másfelől egyes, mezőgazdasági termelői szerveződésen keresztül forgalomba hozott körforgásos termék esetén van mód átvállalásra a termelői szerveződés által. 

Átvállalás esetén az alábbi záradékszöveget kell feltüntetned számládon:

„A kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettség a vevőt terheli.”

Az egyétrelműség kedvéért javasoljuk annak feltüntetését is, hogy a záradék melyik számlatétel(ek)re vonatkozik.

👉 Számla megjegyzés: A fenti szövegeket feltüntetheted számlamegjegyzésként.

📝 Példa számlaképért kattints ide!

👉 Számla tételmegjegyzés: A tételmegjegyzés mezőben is megadható a fenti záradék, így egyértelműbben látható, hogy az átvállalás melyik tételhez kapcsolódik.

📝 Példa számlaképért kattints ide és ide!

 

Amennyiben bizonytalan vagy a témát illetően, javasoljuk, hogy a számlakiállítás előtt egyeztess könyvelőddel is!

Tekintettel arra, hogy ezek nem kötelező elemei az online számlaadat-szolgáltatásnak, jelenleg a rendszerünk nem szolgáltat adatot a NAV felé a megjegyzés rovatokban feltüntett kötelező gyártói felelősségi záradékok kapcsán.


Amennyiben egységesen, minden számládon szükséges egy adott szöveget megadnod, akkor azt alapértelmezett megjegyzésként rögzítheted a Beállítások - Fiók beállításai - Számlázás alapadatok menüpontban.

Arra is van lehetőséged, hogy a terméktörzsbe felvitt termékekhez fix - tételsor szintű - megjegyzést rögzíts a Beállítások - Termékek menüpontban. Ezzel csökkenthető a számlánkénti adatbevitel.

Nem a Számlázz.hu felületén adom meg a számla adatait, ilyenkor hogyan járjak el?

👉 Megjegyzések kezelése automatikus számlázáskor

A Számla Agent szolgáltatás segítségével hozzánk érkező számlakészítési kérésben a külső rendszernek (weboldal, webshop, egyéb üzleti alkalmazás) szükséges küldenie a megfelelő helyen, a megfelelő információkat az XML fájlban.

 

👉 Megjegyzés kezelése tömeges számlageneráláskor

 • Számla alapértelmezett megjegyzése

  A Beállítások - Fiók beállításai - Számlázás alapadatok menüpontban megadott alapértelmezett számlamegjegyzés megjelenik a számlán, ha a CSV-ben nincs erre vonatkozó adat. A fiók Beállítások - Partnerek menüpontban mentett partner alapértelmezett megjegyzést NEM jelenítjük meg tömeges számlázás esetén, ezért a számla megjegyzésbe (N oszlop) szükséges azt megadni.
 • Tételmegjegyzés

  A tételmegjegyzést kizárólag a CSV-fájlban történő rögzítés esetén jelenítjük meg a számlán, tehát a Beállítások - Termékek menüpontban, a termék adatlapján megadott megjegyzést nem jelenítjük meg automatikusan.

 


Tudtad?


A tételmegjegyzés használata előfizetéshez kötött, tehát #free csomagban ez a mező nem tölthető ki. Ennek a mezőnek a számlaszerkesztőn való megjelenését engedélyezni szükséges a Beállítások - Fiók beállításai - Számlázás beállítások menüponton belül a Termékbeállítások részen.

A számla alapértelmezett megjegyzését #start, #digital és #profi csomag esetén tudod rögzíteni a Beállítások - Fiók beállításai - Számlázás alapadatok menüpontban.