Megbízott számlakibocsátás / Önszámlázás

Megbízotti jogviszony kialakítása

A megbízotti kapcsolat kialakítására manuálisan és API-n keresztül is van lehetőség.

Megbízott számlázás esetében ideális helyzet, hogyha a megbízónak és a megbízottnak is van már Számlázz.hu-s számlázási fiókja.

A megbízotti viszony kialakításához a megbízottnak csatlakozási kérést kell küldenie a megbízó fiókjához, melyet két módon lehet megtenni.

👉 Csatlakozási kérés küldése manuálisan (már létező fiókok esetében)

  • Megbízotti csatlakozás esetén érdemes a fiókodban egy Számlázó jogosultságú felhasználót létrehozni, és ezzel csatlakozni a megbízó fiókjához. Felhasználót meghívással vehetsz fel saját számlázási fiókodba.
  • Ezzel a felhasználóval lépj be fiókod Vezérlőpultjára (eléréséhez kattints a bal felső sarokban látható számla ikonra), majd jobb oldalon kattints a “Csatlakozni szeretnék egy céghez” gombra. Keresd meg a kívánt vállalkozást, pipáld be a “Megbízott számlakibocsátás” opciót, majd küldd el a kérést.

Ezzel a megbízó számlázási fiókjának vezérlőpultján megjelenik a csatlakozási kérés, melyről e-mail is érkezik. Jóváhagyás után létrejön a megbízott részére egy külön számlatömb, melybe az általa kiállított számlák készülhetnek el.

Fontos!

Amennyiben csatlakozás után ezzel a Számlázó felhasználóval API-n keresztül szeretnél számlázni a megbízó fiókjában, akkor ennek a felhasználónak, a megbízott fiókhoz való hozzáférését meg kell szüntetni. Ennek oka, hogy az automatikus számlázásért felelős felhasználó csak egy számlázási fiókhoz kapcsolódhat. A megbízotti jogviszonyt a hozzáférés módosításától függetlenül továbbra is érzékeli a rendszer.


👉 Csatlakozási kérés küldése API-n keresztül 

API-n keresztül nem csak csatlakozási kérést küldhetsz, hanem akár a megbízó számlázási fiókját is létrehozhatod a rendszerben.

  • A Számlázz.hu felé küldött specializált kéréssel a megbízó számlázási fiókját is létrehozhatod, ha még nem regisztrált a Számlázz.hu rendszerébe.

Ekkor a megbízó egy e-mailt kap arról, hogy birtokba kell vennie a fiókot, addig a fiók számlázásra nem alkalmas, hiszen a NAV rendszerével is össze kell kötnie az adatszolgáltatás miatt. Birtokbavételkor a megbízotti csatlakozás is megvalósul, valamint  létrejön a megbízott számára egy külön számlatömb a számlázáshoz.

  • Abban az esetben, ha a megbízó már rendelkezik számlázási fiókkal, akkor ez a speciális kérés egy egyszerű csatlakozási kérésről küld értesítést a megbízónak, ahogyan az a manuális csatlakozási kérésnél is megtörténik.

Számla Agent szolgáltatásunk segítségével lehetséges az API-n keresztüli kapcsolat kialakítása, valamint az automatikus számlázás és nyugtakiállítás is. Az ehhez szükséges fejlesztői dokumentációt ide kattintva éred el, melyben a nyugtakiállításra vonatkozóan is találsz leírást. A nyugtázással kapcsolatban további információt tudástárunkban találsz!

A megbízotti viszony kialakítására PHP API-n keresztül nincs lehetőség!

 

ℹ️  Ami még érdekelhet

  • A megbízott felhasználó csak azokat a számlákat látja, amelyeket ő maga bocsátott ki. Ez azt jelenti, hogy a beszállító (a megbízó cég) a saját fiókját egyéb számlakibocsátásra is használhatja: nem kell félnie attól, hogy a többi számlájába a megbízott vállalkozás „belelát”.
  • Megbízott számlázás esetén nincs lehetőség API kulcsos kapcsolattal számlákat létrehozni a megbízó fiókjában. Az API kulcsos számlázást csak a szállító, a saját nevében készített számlák készítéséhez tudja használni. Ezen számlák esetében a Számla Agent díja a megbízót terheli a megbízott számlázástól függetlenül.
  • Amennyiben a megbízott számlázást szeretnétek tesztelni, akkor mindkét fiókot teszt üzembe kell állítani a fiókok létrehozása után. Teszt üzembe csak "szűz" fiók állítható a NAV Online Számla rendszerrel való összekötés előtt. A teszt üzem bekapcsolását a Vezérlőpult jobb oldalán találod meg.