Felhasználó beállításai

Mit jelent a kétlépcsős azonosítás?

A bejelentkezéshez SMS-ben kapott kód is szükséges a fokozott védelem érdekében.

Röviden: fiókod biztonságát növelheted, ha bekapcsolod a kétlépcsős azonosítást (SMS-kód belépéskor melletti csúszkát bekapcsolva) a Beállítások - Felhasználó beállításai menüpontban. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a bejelentkezéskor SMS-ben biztonsági kódot küldünk. Amennyiben SMS-ben nem kapod meg valami miatt a kódot, akkor kérjük, hogy ellenőrizd a felhasználódhoz tartozó e-mail fiókot is a kód miatt.

Hosszabban: a kétlépcsős azonosítás lényege, hogy csak felhasználó/jelszó párossal nem lehet belépni, a belépési szándékot meg kell erősíteni egy SMS-ben küldött biztonsági kód megadásával is. A felhasználói beállításoknál lehetőséget adunk a kétlépcsős azonosítás (más néven kétfaktoros autentikációt, rövidítve 2FA-t) be- és kikapcsolására. Alapértelmezetten ez ki van kapcsolva, és minden felhasználónk saját döntésére van bízva, hogy szeretné-e aktiválni.

Az aktiváláshoz meg kell adni egy érvényes telefonszámot, erre a számra mi egyszeri ellenőrző kódot küldünk. Az SMS-ben kapott kódot ugyanezen a felületen 5 percen belül rögzíteni kell, ezzel a telefonszám validált lesz és a kétlépcsős azonosítás aktívvá válik. Ezt követően minden új eszközről való belépéskor SMS-ben küldünk egy 6 számjegyű biztonsági kódot, ennek megadásával lehet a felületre belépni.

A felhasználó eszközeit megjegyezzük, kvázi validáltnak tekintjük azokat az eszközöket, amelyről egyszer sikeres kétlépcsős azonosítást hajtottak végre. A validált eszközökre való későbbi belépések során már nem küldünk újabb SMS-t. A felhasználói beállításoknál az a  "Biztonságos eszközök elfelejtése" lehetőséggel minden validált eszközt leválasztunk, így a következő belépéskor az összes eszközön ismét csak biztonsági kóddal lehet belépni.

 

További segítséget a kétlépcsős azonosítás bekapcsolásához az alábbi bejegyzésünkben találsz:

Kétlépcsős azonosítás, azaz a 2FA beállítása


Google és Facebook fiókot használó felhasználók figyelmébe: amennyiben a Google vagy Facebook adataiddal jelentkeznél be a Számlázz.hu rendszerébe, csak a Google vagy a Facebook felületén tudod beállítani a kétlépcsős azonosítást.