API interfész, Számla Agent

Mi a teendőd új katásként, ha Számla Agentet használsz és nem szeretnél vállalkozásnak számlázni?

Miután a Számla Agent szolgáltatás segítségével automatikus számlázást használsz, fontos, hogy az alábbi teendőkre kiemelten figyelj 2022.09.01-től!

Katásként bizonyára rengeteget foglalkoztál az előző hetekben a változások miatti teendőkkel, és tisztában vagy vele, hogy ha 2022. szeptember 1-jétől az “új” kata adózási formát választottad, akkor a törvényben meghatározott vevő típusoktól nem szerezhetsz bevételt, ellenkező esetben megszűnik az “új” kata alanyiságod.  Arról, hogy pontosan kiknek nem számlázhatsz új katásként ITT olvashatsz részletesen.

  • Az új adónemet (új kata 2022. Szeptember 1-től) a fiókodban a Beállítások/Fiók beállításai/Adózási és pénzügyi adatok menüpontban kell beállítanod.  Amennyiben ezt megteszed, számlakiállításkor letiltjuk, hogy vállalkozásnak (vagy esetleg egyesületnek, civil szervezetnek stb.) állíts ki számlát. 

    FireShot Capture 038 - Számlázz.hu - Fiók beállítások - Pénzügyi adatok - www.szamlazz.hu
    Miután a legördülő menüben kiválasztottad az "Új kata (2022. szeptember 1-től)" értéket, a megjelenő checkbox segítségével tudod beállítani, hogy szeretnéd e tiltani a vállalkozások részére történő bizonylat kiállítást. Ha ezt engedélyezni szeretnéd töröld ki a jelölő négyzetből a pipát.

    Ha beállítottad az új kata adónemet és beállítottad a checkboxot is, de a webshopodban nem szünteted meg a cégnév és adószám megadását, akkor a céges megrendelésekhez tartozó bizonylatok nem fognak elkészülni a rendszerben és hibaüzenetet fogsz kapni, ezért kérünk, erre kiemelten figyelj! 

Javasoljuk, hogy,

  • Webshopod megrendelési folyamatában a számlaadatok megadásánál vedd ki a cégnév és adószám mezőket, így a Számla Agentbe azok nem kerülnek át, és abban az esetben sem állítjuk ki céges számlaként, ha véletlenül egyéni vállalkozása is van magánszemély vevődnek, ahol megegyezik a két vevőnév.
  • Ha egy vevőd mégis cégnevet (és akár adószámot is) írna a magánszemélyeknek fenntartott név mezőbe, azt a számlát a Számlázz.hu adószám nélkül állítja ki, ahogy egy magánszemélyes számlát is. Ez egy szabálytalan számla lesz, amit sztornóznod kell, így nem esel ki az új kata alól. 

Tehát amennyiben Számla Agent szolgáltatást veszel igénybe, kérjük, ellenőrizd, hogy a szoftver a dokumentációban leírtaknak megfelelően fel van-e készítve az ilyen helyzetek kezelésére.

integracio_banner_1200x314