Felhasználó beállításai

Mi az ördög az a Captcha?

A CAPTCHA-k tesztekkel jellemzően akkor találkozhatunk, amikor megpróbálunk bejelentkezni egy szolgáltatásba. A cél annak bizonyítása, hogy a felhasználó nem egy "robot", ezért különböző elemeket kell felismerni egy adott képen és megjelölni azokat.

A Számlázz.hu és a MostSzámlázz.hu oldalon a regisztrációs oldal mellett a bejelentkezési oldalon is találkozhatsz a captcha-val.

De mi az a Captcha?

Erről részletesen itt olvashatsz. Ezt a biztonsági szolgáltatást a Google biztosítja részünkre, de mint több más Google szolgáltatásnak, a Captcha-nak a működése is valamennyire fekete doboz, nem látunk a mélyére.

A captcha ellenőrzés akkor jelenik meg valakinek, ha többszöri sikertelen bejelentkezést hajt végre, vagy a Google úgy érzékeli, hogy nem feltétlenül ember, hanem valamilyen robot végzi a regisztrációt. Ilyenkor pl. egy a lenti képen látható felugró ablak jelenik meg, ahol végre kell hajtani azt a kiválogatást, amit a felső kék sávban látunk. Ezt a kiválogatást elvileg csak emberi agy képes végrehajtani, a robotok itt elbuknak.

Alkalmanként előfordul, hogy felhasználói regisztráció közben ez nem is jelenik meg, és ezt a hibaüzenetet látod: "Nincs kitöltve a captcha, klikkelj a mezőbe az ellenőrzéshez."

Ügyfélvisszajelzésekből tudjuk, hogy ilyenkor az alábbi tippek valamelyike segíteni szokott:

  • lépj át inkongnító módba és indítsd el ott a regisztrációt
  • kapcsold ki a reklámblokkoló bővítményeket a böngésződben
  • próbáld meg egy másik böngészőben végigvinni a regisztrációt

captcha-gyik-1