Keret- és adófigyelő egyéni vállalkozásoknak
  1. Gyakori kérdések
  2. Integrációk / API
  3. Keret- és adófigyelő egyéni vállalkozásoknak

Negyedéves adó- és járulékbevallás a Keret- és adófigyelővel rendelkező átalányadózó egyéni vállalkozóknak

A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK felületén átalányadózóként a bevallás-varázslóval elkészítheted a negyedéves '58-as bevallásod.

A társadalombiztosítási járulékról (TBJ) és szociális hozzájárulási adóról (SZOCHO) negyedéves bevallást kell beadni (2358-as nyomtatvány) átalányadózóként (kivétel a nyugdíjasok). A bevallás határideje a tárgynegyedévet követő hónap 12. napja (2023-ban április 12., július 12., október 12. és 2024. január 12.)

Mutatjuk, hogyan tudod elkészíteni és beadni a 2358-as bevallást: 

1. Ha még nincs Számlázz.hu előfizetésed, válts #start, #digital vagy #profi csomagra!

2. Regisztrálj a Keret-és adófigyelőbe (részletek itt)!

3. Ellenőrizd, hogy minden számládnak pontosan be van-e állítva a kifizetési dátuma a Számlázz.hu fiókodban (a QUiCK automatikusan szinkronizálja ezeket az adatokat).

4. A bevallás-varázslót a Számlázz.hu vezérlőpultodon található Átalányadó-figyelőn keresztül, a QUiCK-be átlépve találod a tárgynegyedévet követő hónap elsejétől. Ott a Pulzus menüpont alatt a határidős feladatok között lesz. (Ha még csak most regisztrálsz a QUiCK-be, először végig kell menned a kezdő beállításokon). 

5. Ha számláid mellett nyugtákat is állítottál ki, akkor azokat fel kell tölteni QUiCK fiókodba annak érdekében, hogy a helyes adatokkal készüljön el a bevallásod! 

6. A bevallás-varázsló első részében (Áttekintés) ellenőrizheted az aktuális negyedévre vonatkozó bevételeidet, adataidat. Továbbá a számítást is részletezzük számodra. Figyelmesen olvasd át őket! 

7. A második részben a vállalkozásod legfontosabb adataival kapcsolatos igaz-hamis állításokra kell válaszolnod. Ha valamely állításra hamissal válaszolsz, ott lehetőséged van a QUiCK szakmai ügyfélszolgálatának segítségét kérni vagy felülírni az adatokat. (Fontos, hogy ehhez az összes állításon végig kell menned!)

8. Amennyiben minden állításra igaz választ adtál, az 'Elfogadás' gombra kattintva tudod leírni a negyedévre fizetendő adót a QUiCK felületén. Ezt követően a 'Bevallás készítése' gombra kattintva elkészül az XML fájl, miután megadtad a bevalláshoz szükséges további adatokat. (Amennyiben korábban már készítettél a QUiCK segítségével XML fájlt, akkor már automatikusan kitölti a rendszer a további adatokat, így ezeket nem kell minden alkalommal megadnod!)

8. Ezt követően a 'Bevallás letöltése' gombra kattintva automatikusan letöltődik a bevallásod adatait tartalmazó XML fájl, amelyet már be is tölthetsz az ÁNYK-ba és elektronikusan beküldheted Ügyfélkapun keresztül. 

10. Várd meg a visszaigazolást (elfogadó nyugta) a sikeres beadásról! Ez a tárhelyedre fog érkezni.

📅 A második negyedéves bevalláshoz a bevallás-varázsló 2023. július 1-től lesz elérhető!

 📽️ Az alábbi videóban a bevallás elkészítését lépésről lépésre mutatja be Kitti, a QUiCK szakmai ügyfélszolgálatának munkatársa: