Számlakészítés

Nettó, bruttó ár megadása számlázáskor

Számla szerkesztésekor a tétel nettó értékét tudom megadni vagy a bruttó értéket?

Neked kell eldönteni, hogy nettó vagy bruttó értéket szeretnél megadni a számlázás során. Ha a nettó értéket adod meg, akkor a rendszer automatikusan kalkulálja a bruttó értéket. Ha pedig a bruttó összeget adod meg, akkor a nettó összeg kiszámítása történik automatikusan, azonban a nettó értéket csak a számlaképen fogod látni (akár már az előnézeti képen).

A kétféle működési mód között a számla szerkesztése közben is válthatsz, mondhatni „röptében”. Ehhez kattints az első számla tételsor feletti fejlécsorban a Nettó egys.ár▼▲ vagy a Bruttó egys.ár▼▲ feliratra.

netto-es-brutto-ertek-szerinti-szamlazas-1

Előfordulhat, hogy bruttó alapú számlázáskor a terméket kattintással kiválasztva (termék törzsadat) nem a pontos bruttó ár jelenik meg. Ebben az esetben a teendő a következő:

  1. Számold ki a bruttó ár alapján a termék nettó egységárát legalább hat tizedesjegy pontossággal.
  2. Keresd meg a terméket a termék törzsben, és a nettó egységár mezőben add meg ezt a hat tizedesjegy pontosságú értéket.

Érdekességként készítettünk erről a működésről egy hosszabb blogbejegyzést, ami által könnyebb megérteni, hogy miért is van szükség erre. Részletekért kattints ide!