NAV pénztárgép feladás (PTGSZLAH)
  1. Gyakori kérdések
  2. NAV
  3. NAV pénztárgép feladás (PTGSZLAH)

Online pénztárgép vagy számlázó használat

Javasoljuk, hogy egyeztess könyvelőddel arról, hogy pénzárgép használatra kötelezett vagy-e, kiválthatod-e a pénztárgép használatát számlázó programmal.

Ha bizonytalan vagy a kérdésben, először konzultálj könyvelőddel, hogy „pénztárgép használatra kötelezett” vagy-e. Erről részletes információt itt találsz.

A Számlázz.hu véleménye szerint abban az esetben, ha a vállalkozásod nem bolt, akkor van lehetőség arra, hogy online pénztárgép vásárlása és üzemeltetése helyett minden vásárlásról ÁFÁ-s számlát bocsáss ki a Számlázz.hu rendszerével.

Erről részletes információkat a következő oldalakon találsz:

A PTGSZLAH nyomtatvánnyal az online pénztárgép kiváltható volt, eddig havonta kellett adatot szolgáltatni a nyomtatvánnyal, és a magánszemélyek részére kiállított készpénzes számlákat kellett feltüntetni benne.
A Listák - NAV pénztárgép feladás menüpontban tudod lekérni azt az adatfájlt (.xml), melyet az ABEV Java programba tölthetsz be, így nem szükséges kézzel felvinned az adatokat. Az ABEV Java programban válaszd az "XML állomány ellenőrzése és átadása elektronikus beküldésre" menüpontot (2014-ben PTGSZLAA, 2015-től PTGSZLAH).

A nyomtatványkitöltő programról részletesebb információkat ide kattintva érsz el!

 

2021. január 4-től gyakorlatilag minden számláról adatot kell szolgáltatni a NAV-nak, a 17/2020. (XII. 30.) PM rendelet a PTGSZLAH adatszolgáltatást eltörölte, vagyis nem kell többé a nyomtatványt elektronikus úton továbbítani a NAV-nak.