NAV

Régi katás egyéni vállalkozóként milyen nyomtatványokat kell beadnom az új adózási formára való áttéréskor?

A “régi” kata adóalanyiság megszűnéséhez és az új adózási forma kiválasztásához kapcsolódóan be kell nyújtani különböző nyomtatványokat az ONYA vagy az ÁNYK rendszerek segítségével.

22KATA

A 22KATA nyomtatvány segítségével minden régi katás vállalkozónak be kell adni a záróbevallását. Ennek legegyszerűbb módja a Számlázz.hu fiókból közvetlenül elérhető záróbevallás-varázsló. A bevallásvarázsló segítségével pontosan, hibamentesen készíthető el az az XML-fájl, amit 1 perc alatt feltölthetsz a felhőalapú ONYA rendszerbe (Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás), vagy a saját eszközödre telepített ÁNYK-ba (Általános Nyomtatványkitöltő Program), esetleg be is küldheted elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül.

👋 Segítünk a záróbevallásban! 

Szeptember 1-jén elindult az autokatában elérhető záróbevallás-varázslónk, aminek segítségével támogatni tudunk abban, hogy saját magad is könnyedén, hibamentesen elkészíthesd bevallásodat. 

(A záróbevallás-varázslót keresd a fiókodban a vezérlőpult jobb oldalán!)

22T101E

A 22T101E a bejelentő és változásbejelentő lap az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozók részére. Ezen a nyomtatványon kell bejelentened az átalányadó és az új kata választását is. Ha nem teszed meg egyiket sem, a vállalkozói személyi jövedelemadó (vszja) hatálya alá kerülsz. Amennyiben a későbbiekben változás áll be vállalkozásod adataiban, szintén ez a nyomtatvány lesz a segítségedre. 

Ha az átalányadózást szeretnéd választani (függetlenül attól, hogy jogosult vagy-e az új katára), 10.31-ig kell bejelentened szándékodat, míg szeptember 25-ig jelentheted be az új kata választását (ha 2022 szeptemberében már az új kata szerint szeretnél adózni, ha később jelented be, a bejelentést követő hónap első napja az adóalanyiság kezdő napja).

A 22T101E nyomtatvány beküldhető elektronikus úton, az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazáson (ONYA) keresztül, vagy az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programmal.

22T1041


A 22T1041 adatlapot az új biztosítotti jogviszony létrejötte miatt kell beadnod, amennyiben átalányadózásra térsz át vagy a vállalkozói személyi jövedelemadó (vszja) hatálya alá kerülsz. Főállású és másodállású egyéni vállalkozóként is be kell nyújtanod, de nyugdíjasként, kiegészítő tevékenységet folytatva ezt nem kell megtenned. 

Az új kata választása esetén a 22T1041 nyomtatvány beküldésére nincs szükség.


A 22T1041 nyomtatvány beküldhető elektronikus úton, az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazáson (ONYA) keresztül, vagy az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programmal.

Az adózási formákhoz kapcsolódó egyéb teendőidet összefoglaltuk a katautan.szamlazz.hu oldalon.

Olvasd el gyűjteményünket, amiben összefoglaltuk a gyakori kérdéseket az alábbi témákban: 

  • Régi kata időszak beállításai
  • Kata záróbevallás
  • Átalányadózás
  • Új kata
  • Adózási forma változás
  • Vállalkozásforma változás
  • Miben segítjük a régi katás vállalkozókat?