NAV online adatszolgáltatás
  1. Gyakori kérdések
  2. NAV
  3. NAV online adatszolgáltatás

Számlázás OSS rendszer alá bejelentkezve

A NAV Online Számla rendszere felé nem szolgáltatunk adatot olyan számláról, melynél megjelölöd, hogy arról az OSS (One-Stop Shop, azaz egykapus rendszer) rendszerben szolgáltatsz adatot.

2021. július 1-jétől egységes EU-szabályozás vonatkozik a távértékesítésre. Adózási változások léptek érvénybe a távértékesítés és a távolról is nyújtható szolgáltatások esetén.
Minderről bővebb információt blogunkon osztottunk meg, melyet ide kattintva érsz el.


A Számlázz.hu rendszerében lehetőséged van jelölni, hogy számládat az OSS (korábban MOSS) alá bejelentkezve, vagy EU-s tagállamban EU-s adószámot kiváltva állítottad ki, így arról a NAV felé adatszolgáltatás nem történik.

Ezt a jelölést számlázási fiókodban, a Beállítások / Fiók beállításai / Pénzügyi adatok menüpontban tudod megtenni.

szamlazas-oss-rendszer-ala-bejelentkezve-01

A beállítás után a számlaszerkesztőn számlaszinten is meghatározható, így jelezhető, hogy az adott számláról kell vagy nem kell adatot szolgáltatnia rendszerünknek.

Ha a fiók beállításaiban bejelölted a közösségi adózás valamelyik formáját, akkor a számlaszerkesztőn megtalálható további jelölő az alábbi szerint működik.

Amennyiben:

  • magyarországi áfakulcsot adsz meg, akkor nem pipáljuk ki a közösségi adózásra vonatkozó lehetőséget, a NAV Online számla rendszerbe beküldjük a számlaadatokat
  • olyan áfakulcsot adsz meg, ami magyarországi, de egyben külföldi is lehet, akkor sem jelöljük be automatikusan a közösségi adózásra vonatkozó beállítást, így a számla adatait beküldjük a hatóság rendszerébe.
  • egy számlán belül magyarországi és külföldi áfakulcs is szerepel, akkor bejelöljük a négyzetet és nem küldünk adatot a NAV Online rendszerébe
  • a számlán egyértelműen külföldi áfakulcs szerepel, szintén bejelöljük a közösségi adózáshoz kapcsolódó beállítást, adatszolgáltatásra pedig nem kerül sor.


Automatikus számlázás az OSS rendszer alá történő bejelentkezés esetén


API-n keresztüli számlázáshoz, a Számla Agent dokumentációnk XSD scheme compliance fejezetét a fejléc adatoknál az alábbi sorral bővítettük:
<element name=”eusAfa” type=”boolean” maxOccurs=”1″ minOccurs=”0″></element>

Ha a fiók beállításaiban be van kapcsolva az OSS-os számlázás, és a felénk küldött XML-ben az "eusAfa" mező true értéket kap, akkor OSS-os számlának minősítjük, és nem történik adatszolgáltatás a NAV Online Számla rendszerébe.

❗Bérelt webshop, weboldal vagy egyéb üzleti alkalmazás esetében javasoljuk, hogy egyeztess a rendszer üzemeltetőjével a szükséges beállítások miatt.

 

Figyelem! Jogszabályi előírás a számlázóprogramokat nem kötelezi arra, hogy az OSS rendszere felé is végezzenek adatküldést, így ilyen jellegű fejlesztést nem tervezünk. Az ezzel kapcsolatos adatszolgáltatást felhasználóinknak kell elvégezniük, melyhez az adatokat aktív beállítás esetén lehet letölteni . Ehhez lépj a Listák / Áfa lista menüpontba, majd a Forrás lenyíló menüben válaszd a  "Belső számlák (csak OSS)" lehetőséget.

FONTOS!

A megfelelő adattartalmú számla kiállításáért a számla kiállítója tartozik felelősséggel.

A fentebbi jelölők helytelen használatából eredő, elmaradt adatszolgáltatásért a Számlázz.hu nem vállal felelősséget.