Keret- és adófigyelő egyéni vállalkozásoknak
  1. Gyakori kérdések
  2. Integrációk / API
  3. Keret- és adófigyelő egyéni vállalkozásoknak

Szüneteltettem "régi" katás vállalkozásomat, mi a teendőm most az adóalanyiság megszűnésével?

Habár kata alanyiságod 2022.08.31-én automatikusan megszűnt, a “régi” kata időszakot szüneteltetőként is záróbevallással kell/kellett lezárnod.

Az autokata rendszer elérhetősége 2023.03.31. után megszűnik, és 2022.08.31. óta is már csak a záróbevallás-varázsló szolgáltatás használható teljeskörűen benne, a többi funkció nem működik megfelelően. Erről megújult ÁSZF-ünk 2. mellékletének 5. és 9. fejezetében olvashatsz részletesen.

Amennyiben alanyi adómentes, új katás egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, akkor a Kata-figyelővel követheted alanyi adómentes- és kata kereteidet számlázási fiókodban, emellett teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk!
A Kata-figyelő beállításairól ide kattintva olvashatsz.

Abban az esetben, ha a régi kata után átalányadózást választottál, a keretfigyelő számodra is jó megoldás lehet, hiszen elérhető az Átalányadó-figyelő is.

A záróbevallás (22KATA) elkészítésének határideje az adóalanyiság megszűnését követő 30. nap, azaz legkésőbb 2022. szeptember 30. volt.

Először az ÁNYK programban frissítened kell a nyomtatványt. Bevallási időszaknak 2022.01.01 - 2022.08.31-t kell beállítanod, valamint meg kell adnod a tételesadó-fizetési kötelezettséggel érintett (aktív) hónapok számát. 

❗ Ha 2022-ben nem keletkezett bevételed, a nyomtatvány Nyilatkozat részét nullás adattartalommal is be kell nyújtanod!

Ha tehát egyéni vállalkozóként 2022. január 1-jén és azt követően 2022. augusztus 31-ig végig szüneteltetted a tevékenységedet, akkor a ’Bevallási időszak’ ugyanúgy 2022.01.01 - 2022.08.31., viszont a tételesadó-fizetési kötelezettséggel érintett hónapok száma 0 lesz.

👋 Segítünk a záróbevallásban! 

Szeptember 1-jén elindult az autokatában elérhető záróbevallás-varázslónk, aminek segítségével támogatni tudunk abban, hogy saját magad is könnyedén, hibamentesen elkészíthesd bevallásodat. 

(A záróbevallás-varázslót - ami 2023.03.31-ig elérhető - keresd a fiókodban a vezérlőpulton!)

👉 És a záróbevallás elkészítése után sem dőlhetsz hátra: ha még nem tetted meg, 2022. október 31-ig nyilatkoznod kell arról, milyen formában szeretnéd vállalkozásodat folytatni. Döntéstámogató oldalunkon tájékozódhatsz a lehetőségeidről. 

👉 Amennyiben az új kata választását 2022.09.25-ig nem jelentetted be, szeptember 1-jétől nem, csak a bejelentését követő hónap első napjától lehetsz az "új" kata alanya. Az új katázás játékszabályairól kata után weboldalunkon olvashatsz részletesen. 

▶️ Alábbi videónkban okleveles adószakértőtől is meghallgathatod röviden összefoglalva a szüneteltetőket érintő teendőket.