Számlakészítés

Taxis vagyok, és az új kata alanyaként számláznék, de nem sikerül a számlakiállítás vállalkozás felé. Mi a teendőm?

Az új katások beállíthatják a Számlázz.hu vagy a MostSzámlázz felületén, hogy a rendszer figyelmeztesse/tiltsa le a vállalkozások felé történő számlakiállítást.

Miután beállítottad a Számlázz.hu felületén, a Beállítások/Fiók beállításai/Adózási és pénzügyi adatok fülön, hogy az új kata adóalanya vagy, automatikusan figyelmeztetést küldünk arról, amikor vállalkozásnak állítanál ki számlát. A MostSzámlázz felületén pedig emiatt a beállítás miatt tiltjuk a számlakiállítást. 

Mivel taxis tevékenységet végzel, így állíthatsz ki vállalkozásnak is számlát új katásként, és az alábbi módon oldhatod fel a figyelmeztetést/tiltást.

Vállalkozás részére történő számlakiállítás engedélyezésének beállításai


👉 Számlázz.hu felületen


Taxisként mindenképpen érdemes kikapcsolnod a figyelmeztetés funkciót a Beállítások/Fiók beállításai/Adózási és pénzügyi adatok menüpontban, ehhez nem kell mást tenned, mint hogy a kapcsolót "Kikapcsolva" állapotba állítod:

taxis-uj-katas-szamlazas-vallalkozas-fele-02


👉 MostSzámlázz felületen

A MostSzámlázz felületén a Profil/Cégadatok menüpontban állítsd a csúszkát "NEM"-re, így nem tiltja le a rendszer a vállalkozásnak történő számlázást.

uj-kata-adoalanya-szamlazasi-fiok-beallitasai-2

⚠️ FIGYELMEZTETÉS ⚠️ Ha ezt a tiltást feloldod a MostSzámlázz felületén, az a Számlázz.hu fiókodra is érvényes lesz, így ha valaki automatikus számlakiállítással vagy megbízott számlakibocsátással számlázna fiókodból, akkor ott is engedélyezed a vállalkozások számára történő számlakiállítást.

Olvasd el gyűjteményünket, amiben összefoglaltuk a gyakori kérdéseket az alábbi témákban: 

  • Régi kata időszak beállításai
  • Kata záróbevallás
  • Átalányadózás
  • Új kata
  • Adózási forma változás
  • Vállalkozásforma változás
  • Miben segítjük a régi katás vállalkozókat?