Előlegszámla, végszámla

Egy vásárláshoz kapcsolódóan több előlegszámlát bocsátottam ki. Hogyan tudom elkészíteni a végszámlát?

Van rá jogszabálykövető megoldás a Számlázz.hu-ban!

Sajnos egyelőre a Számlázz.hu nem képes arra, hogy több előlegszámla alapján elkészítsen egy darab végszámlát. Pánikra azonban semmi ok! A Számlázz.hu ugyanis ettől függetlenül alkalmas arra, hogy több előlegből álló vásárlást is jogszabálykövetően bizonylatold. Mutatjuk, hogyan!

Tegyük fel, hogy egy 1000 Ft összértékű vásárláshoz két részletben is kérsz előleget: először 100 Ft-ot, majd 200 Ft-ot. Ezt követi a teljesítés, amit egy végszámlával zársz - a végszámlán jelenik meg az utolsó fizetendő részlet (700 Ft). Lássuk a bizonylatokat!

Az első előlegszámlán szerepel a 100 Ft-os előleg:

    Első előleg, 1 db, 100 Ft

A második előlegszámlán szerepel a második előleg, ami 200 Ft:

    Második előleg, 1 db, 200 Ft

A teljesítést követően az első előlegszámlához kapcsolódóan nem kell végszámlát kiállítani.

Utolsó lépés: a második (200 Ft-os) előlegszámla alapján készítsd el a valódi végszámlát. Ezen a végszámlán szerepeljen mindkét előleg (mínuszolva), és a teljes vételár is:

    Első előleg, -1 db, -100 Ft
    Második előleg, -1 db, -200 Ft
    Teljes vételár, 1 db, 1000 Ft

Látható, hogy ez utóbbi végszámla mindösszesenje 700 Ft - pont amennyi hiányzik az 1000 Ft-ból az első két előleg fizetése után.

Bővebb információ az előlegszámláról és a végszámláról.

 

FONTOS INFORMÁCIÓ! Az ilyen jellegű számlázások esetén mindig, minden esetben add meg a számlákon a rendelésszámot. Ez a rendelésszám fogja majd össze a vásárláshoz kapcsolódó bizonylatokat.