Beállítások módosítása

Új kata adóalanya vagyok, mit kell beállítanom a számlázási fiókban?

Számlázási fiókodban fontos beállítanod adózási formádat, hogy véletlenül se állíthass ki vállalkozásnak számlát.

Ha az “új kata” alanya vagy, akkor kizárólag magánszemélyeknek állíthatsz ki számlát, különben kiesel az adóalanyiság alól (kivétel taxisok).
Részletesen írunk arról, hogy kinek nem állíthatsz ki számlát - egyéb esetben megszűnik a kata adóalanyiságod.
Részletes információkért kattints ide!

Meglévő Számlázz.hu fiókodat továbbra is használhatod, hiszen nem változik az adószámod (első 8 számjegye, azaz vállalkozásod egyedi azonosítója/törzsszáma).

👉  Azt, hogy az új kata adóalanya vagy viszont mindenképpen érdemes beállítanod fiókodban a Beállítások/Fiók beállításai/Adózási és pénzügyi adatok fülön, hogy számlakiállításkor támogatni tudjunk abban, hogy véletlenül se állíts ki számlát vállalkozásnak (vagy pl. egyesületnek, civil szervezetnek stb.). 

Adónem beállítására a MostSzámlázz felületén nincsen lehetőség.

Miután ezt a beállítást megtetted, akkor a Számlázz.hu felületén számlakiállításkor figyelmeztetünk ⚠️, a MostSzámlázz felületén pedig letiltjuk ⛔ a számlakiállítást, ha vevőnek nem magánszemélyt, hanem vállalkozást állítottál be.

👉 Mutatjuk, kinek ne állíts ki számlát, ha nem akarsz kiesni az új kata alanyiság alól!

Amennyiben az új kata adónem alá bejelentkezve mégis vállalkozás felé szeretnél számlázni, esetleg taxis tevékenységet végzel, akkor saját felelősségre engedélyezheted a fiókodban a vállalkozások számára történő számlázást.

Vállalkozás részére történő számlakiállítás engedélyezésének beállításai


👉 Számlázz.hu felületen
A Számlázz.hu felületén számlánként is engedélyezheted a vállalkozásnak való számlakiállítást.

  • Ha egyesével döntenéd el, hogy kiállítasz-e számlát vállalkozásnak, akkor hagyd bekapcsolva a figyelmeztetést kérő mezőt.
  • Ha egyáltalán nem akarsz figyelmeztetést kapni a vállalkozás felé történő számlázásról, akkor a Beállítások/Fiók beállításai/Adózási és pénzügyi adatok menüpontban vedd ki a pipát a jelölőnégyzetből.

uj-kata-adoalanya-szamlazasi-fiok-beallitasai-1


👉 MostSzámlázz felületen

Ha a Számlázz.hu felületén már beállítottad az “Új kata (2022. szeptember 1-től)” adónemet az Adózási és pénzügyi adatok fülön, akkor a MostSzámlázz felületén a Profil/Cégadatok menüpontban állítsd a csúszkát "NEM"-re, így nem tiltja le a rendszer a vállalkozásnak történő számlázást.

uj-kata-adoalanya-szamlazasi-fiok-beallitasai-2

⚠️ FIGYELMEZTETÉS ⚠️ Ha ezt a tiltást feloldod a MostSzámlázz felületén, az a Számlázz.hu fiókodra is érvényes lesz, így ha valaki automatikus számlakiállítással vagy megbízott számlakibocsátással számlázna fiókodból, akkor ott is engedélyezed a vállalkozások számára történő számlakiállítást.

Olvasd el gyűjteményünket, amiben összefoglaltuk a gyakori kérdéseket az alábbi témákban: 

  • Régi kata időszak beállításai
  • Kata záróbevallás
  • Átalányadózás
  • Új kata
  • Adózási forma változás
  • Vállalkozásforma változás
  • Miben segítjük a régi katás vállalkozókat?