Keret- és adófigyelő egyéni vállalkozásoknak
  1. Gyakori kérdések
  2. Integrációk / API
  3. Keret- és adófigyelő egyéni vállalkozásoknak

Ha a régi kata adó alanyiságom megszűnik, használhatom-e továbbra is meglévő Számlázz.hu (vagy MostSzámlázz) fiókomat?

Az adózási forma változtatása nincs hatással a meglévő Számlázz.hu (vagy MostSzámlázz) fiókodra.

Fontos megkülönböztetni két dolgot: adózási formát változtatsz vagy vállalkozási formát is.

☝️ Amennyiben az adózási formád változik meg, nem változik az adószámod (az adószám első 8 számjegye, azaz a vállalkozás egyedi azonosítója), ezért továbbra is használhatod jelenlegi Számlázz.hu fiókodat.

Az Autokata rendszer elérhetősége 2023.03.31-én megszűnik. Erről megújult ÁSZF-ünk 2. mellékletének 5. és 9. fejezetében olvashatsz részletesen.
Amennyiben alanyi adómentes, új katás egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, akkor a Kata-figyelővel követheted alanyi adómentes- és kata kereteidet számlázási fiókodban, emellett teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk!
A Kata-figyelő beállításairól ide kattintva olvashatsz.


☝️ Ha viszont új vállalkozásformát is választasz (pl. eddig egyéni vállalkozóként tevékenykedtél, most pedig társas vállalkozást – pl. Bt.-t vagy Kft.-t –  alapítasz), az adószámod is megváltozik, és emiatt szükséged lesz új számlázási fiókra.

(Figyelem: új felhasználó létrehozására nincs szükség!). 

👉 Új számlázási fiókot egyszerűen tudsz létrehozni a Számlázz.hu felületén: jelenlegi felhasználóneveddel bejelentkezve a bal felső sarokban található lenyíló menüben kattints az “Új számlázási fiók létrehozása” gombra vagy használd az Egyéb / Új számlázási fiók menüpontot.

uj_fiok_letrehozasa

❗ (Figyelem! A MostSzámlázz felületén jelenlegi felhasználóneveddel bejelentkezve a “Profil” menüponton belül az “Új cég hozzáadása” gombra kattintva tudsz új céget regisztrálni.)

A Számlázz.hu-t akkor is tudod továbbra is használni, ha áttérsz átalányadózásra. Bármilyen vállalkozásforma és adózási forma esetében tudod használni a Számlázz.hu-t, viszont arra figyelj, hogy a cégadatok pontosan legyenek kitöltve és a regisztrációnál jelöld a vállalkozási formát (pl. egyéni vállalkozó vagy társas vállalkozás).

Új vállalkozási forma miatti számlázási fiók létrehozásakor természetesen a NAV-val is újra létre kell hozni az összekötést.

 

Olvasd el gyűjteményünket, amiben összefoglaltuk a gyakori kérdéseket az alábbi témákban: 

  • Régi kata időszak beállításai
  • Kata záróbevallás
  • Átalányadózás
  • Új kata
  • Adózási forma változás
  • Vállalkozásforma változás
  • Miben segítjük a régi katás vállalkozókat?