Sztornó-, és helyesbítő számla

Helyesbítő számla kiállítása

Mikor kell kiállítanom helyesbítő számlát?

Helyesbítő számlát akkor állítunk ki, ha valamilyen adatot elrontottunk a számlán. Fontos, hogy nem minden információ javítható helyesbítéssel. Azt, hogy mire alkalmas a helyesbítő számla ebben a bejegyzésünkben írjuk le részletesen.

Fontos!

 • Helyesbítéskor nem egy teljesen új számla készül, ami semmissé teszi az eredeti számlát. Ilyenkor korrigálunk, tehát az eredeti számla és a helyesbítő együttesen érvényes, együtt kell leírniuk a valós gazdasági eseményt.
 • Olyan számlát nem sztornózhatsz, melyhez kapcsolódik helyesbítő számla. Ha szükséges korrigálnod, akár nulláznod a gazdasági eseményt, akkor azt egy újabb helyesbítővel teheted meg. A helyesbítő számla tartalmát mindig tudod szerkeszteni annak érdekében, hogy a megfelelő eredményt kapd meg.


 

Helyesbítő számla kibocsátásával NEM lehet korrigálni az eredeti számlán:

 • a partner adatait (név, cím, adószám),
 • a számla pénzforgalmi jellegét,
 • a  számla pénznemét.


A helyesbítés lehetőségét a számla sor lenyitása után, a megjelenő panelen tudod kezdeményezni.

helyesbito-szamla-kiallitasa-3

Lássunk egy-két példát, hogy kell használni ezt a funkciót:

 1. Tétel mennyiség módosítása

  Az eredeti bizonylaton eladtunk 1 db almát és 1 db körtét, de a vevő meggondolta magát, és csak az 1 db körtére tart igényt. A helyesbítő számlán tehát kizárólag az 1 db almát tüntetjük fel negatív előjellel, hiszen a vevő azt visszaszolgáltatta részünkre. így végül 1 db körtét adtunk el neki. Lássunk ehhez egy videós segítséget is:


 2. Áfakulcs módosítása

  Amennyiben helytelen áfakulccsal történt a számlázás, akkor a rossz áfakulccsal rögzített terméknek negatív előjellel kell szerepelnie a helyesbítő számlán, majd alatta vezessük fel új tételként helyes áfakulccsal a tételt.
  Áfamentes számla helyesbítésekor, ha áfásra módosítjuk azt, akkor változhat a gazdasági esemény értéke, tehát ha a végösszegnek nem kell változnia, akkor #free csomag esetén a nettó árat mindenképpen ki kell számolni, vagy bármely szolgáltatáscsomagra történő előfizetés esetén megadhatod a bruttó árat is a tétel adatainál.

A rendszer alapértelmezett működése alapján azt feltételezi, hogy a tételben kell módosítást végezni, így az eredeti számla tételeit negatívan jeleníti meg a helyesbítéskor a számlaszerkesztő felületen. Ezek az adatok szabadon szerkeszthetőek, tehát nem kell kötelezően úgy hagyni, a tételek adatait a gazdasági esemény változásának megfelelően kell megadni.

Fontos, hogy a helyesbítés végeredményét ellenőrizd akár az előnézet, akár a helyesbítés után felugró ellenőrző ablakban.